Muskelreflekser

Muskeltener og senetener

Der er to muskelreflekser der har relevans for en masseur og/eller sportsmand. Det er negativ feedback fra senetener og positiv feedback fra muskeltener.
Lad os lige starte med at forklare hvad en tene er. Det er en trækføler i enten senen eller musklen. Den er formet som en fjeder hvor der trækkes i begge ender, og den kan måle hvor langt vindingerne er trukket fra hinanden og på den måde "vurdere" hvor meget musklen/senen belastes. Smart lille sag! 
Det helt afgørende for masseurens arbejde (og idrætsmandens!) er at de feedback-funktioner er reflekser der kun lige når ind og vende omkring rygsøjlen og så går direkte tilbage til musklen (og nogen gange andre muskler) igen; helt uden hjernens medvirken. Faktisk KAN hjernen ikke deltage i disse reflekser!
Senetenen vil, hvis den trækkes for langt, udløse en negativ feedback til musklen, dvs en besked om at slappe lidt af. Poppet sagt kan man kalde det en sikkerhedsventil mod at musklen trækker så hårdt at senen flås fra sit hæfte. Den refleks kan man jo "misbruge" i stor stil under massage og strækøvelser!
Muskeltenen er lidt mere avanceret. Den udløser BÅDE en positiv feedback til sig selv og får derved musklen til at spænde op OG en negativ feedback til musklens antagonist/er (den/de muskler der laver den modsatte bevægelse). Det sikrer at trykkers der meget kraftigt på musklen beskytter den sig selv ved at spænde op og ved normal brug af musklen så sikrer det at der ikke er muskler der modarbejder bevægelsen (da de lige får besked på at slappe af). Det gør at der er nogle ting at tage hensyn til som masseur. Ex. ikke at trykke massivt/hårdt på musklen..... Den spænder jo bare op! Den negative feedback til antagonisten, ja den kan jo bruges godt og grundigt især ved strækøvelser!! En anden af muskeltenens primære opgaver er at holde grundspændingen (tonus) og hormoner, kan og, bliver brugt til at "indstille" muskeltenens følsomhed hvilket stressede personer mærker ved en massiv opspænding i hele kroppen da et af stresshormonerne, kortisol, øger muskeltenens følsomhed så musklerne grundspænding øges!


Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Muskler

Kropsholdning