Muskler

En muskels opbygning

Muskler findes i tre forskellige former; hjerte-, glat- og tværstribet muskulatur. De to første lægger vi lidt væk da de kun findes omkring tarmene og i hjertet og har derfor ingen massagerelevans. De tværstribede derimod, dem vi også kalder skeletmuskulaturen, er dem vi har med at gøre som masseurer. 
En muskel starter som regel med en "kort" sene der sidder fast på en knogle (udspring af musklen) går over i et muskelhoved (selve musklen) og sætter sig fast med en "lang" sene, der oftest lige går over et led til tilhæftningspunktet (insertion). Muskelhovedet er snedigt sammensat af en masse muskelfibre som indeholder en hel bunke stave der er i stand til at skyde sig ind mellem hinanden og derved forkorte (og fortykke) muskelhovedet. Al forskydning forbruger energi (i form af ATP; adenosintriphosphat). Det gælder BÅDE når den trækker sig sammen OG når den slapper af igen. Energi laver musklen selv i små "kraftværker" (mitokondrier) inde i muskelfiberne. De skal bare have sukker og ilt så laver de ATP. Sukker og ilt kommer med de små blodkar og vil flyde mellem muskelcellerne i den væske der er der.
Løber muskelfiberen tør for energi (ex. hvis du løber en lang hård tur) så vil den låse sig fast i den stilling den nu en gang har. Er det i spændt tilstand vil den bule ud, og de buler i musklen vil spærre for væsken mellem cellerne, og det kan hurtigt blive op ad bakke at få energi og sukker frem til musklen.
Du har lige skabt dig en muskelspænding, myose eller hvad man nu vælger at kalde den. De spændinger er lette at løsne; du vrider, trykker eller skubber lidt til den og får trukket fibrene på plads og der vil være plads nok omkring fibren til at der kan komme væske omkring den, væske med sukker og ilt; lige hvad den har brug for til at lave energi og restituere igen! Den massive energiomsætning der pludselig kommer i musklen, når du endelig giver den mulighed for at få tilført energi og ilt, kan let ses og mærkes som en rødmen og varme i det pågældende punkt/muskel.

Kommentarer

Populære indlæg fra denne blog

Kropsholdning

Lotus behandling - hvis du er deprimeret